Varför går tiden fortare när man blir äldre?

 

                 En gammal klockbild of mine. Den är inte helt min dock. 
                 Den stora "bakgrundsklockan" med lysande siffror är brutalt stulen från google.


-"Beror helt och hållet på att vi har två konkurrerande tidsbegrepp. Dels den verkliga tiden, eller naturens tid, som mäts i timmar, dagar, månader, år, etc. Dels den mänskliga eller naturliga tid som är relaterad till tiden mellan viktiga händelser i våra liv. Detta tidsbegrepp saknas sort, som timmar och dagar, så vi blir tvungna att uppfinna ett. Låt oss kalla den genomsnittliga tiden mellan två viktiga händelser för en händ. Som människa upplever vi alltid en händelse som lika lång mätt i verklig tid. Problemet när man åldras är att den verkliga tiden mellan viktiga händelser blir längre och längre ju äldre man blir. Då man är 7 år så inträffar det kanske flera viktiga händelser per dag. Man äter en glass, man ser en igenkott, man badar, etc. När man är 40 år så är det betydligt glesare mellan viktiga och minnesvärda händelser då man ju redan har upplevt det mesta. Och detta är nyckeln till att tiden går fortare med stigande ålder. En händelse är ju alltid lika lång, men för ett barn motsvarar den kanske 3 timmar i verklig tid medan den för en vuxen motsvarar den kanske 2 dagar. Att tiden går fort när man har roligt stämmer alltså inte. Det är i själva verket precis tvärt om."-


Googlade frågan efter att den kommit upp idag hemma hos Maksii. Det som står låter ju vettigt. Men det är en deprimerande tanke att tiden går fortare nu för att vi har tråkigare när vi växer upp.

Vad ska man då göra åt saken? Kanske se till att fylla sitt liv med så många nya spännande upplevelser som möjligt. Som tur är tar de ju aldrig slut. Men att leva ett ständigt vrålspännande liv kanske också förlorar sig tjusning någon dag? Eller så blir det ännu tråkigare och ännu mer deprimerande när man inte klarar av den livsstilen längre. Eller så kanske man blir nöjd med att kunna se tillbaka på ett så händelserikt liv...

Men idag finns det inte riktigt möjlighet att försöka. Man är fast vid skola eller jobb. Man begränsas av ekonomi. Man har inte råd eller tid att uppleva allt man vill. Klart man kan försöka. Klart att det är möjligt att leva ett lyckligt och spännande liv. Bara inte så möjligt som det borde vara. För om man vill ha råd med mycket, måste man jobba mycket. Om man jobbar mycket, har man inte tid med mycket.

Så vad blir lösningen på problemet?

Kanske att stanna och dofta på rosorna? Att inte bara leva sig igenom vardagen utan att uppleva även den. Se saker från den ljusa sidan, njuta av ögonblicken. Allt det där som man hör och läser och tänker så ofta.

Inte vet jag... Jag är bara en tokig, inte så liten, människa som försöker lära sig att tänka 8 tankar samtidigt.


Kommentarer

This is where you comment:

Your name:
Remember me?

Your E-mail: (For my eyes only)

Your blog (or webpage):

Your comment:

Trackback
RSS 2.0