Äsch, Glad påsk

"Toalettdörren är nu låst," säger en kvinnoröst efter att jag klivit in i det häftigt upplysta runda rummet. Toaletten på Västtrafiks nya pendeltåg. Allt är automatiskt. Allt talar med mig.
 
Det finns lika många speglar som i ett typiskt provrum. På väggen bredvid toaletten finns en liten skylt med en röd knapp. På skylten finns bilder på glada gubbar som glatt ringer på hjälp när de är i nöd.
 
Om allt är så häftigt då kanske... Nej. Det är fortfarande kiss på toaringen. Så jag nöjer mig med att tvätta händerna innan jag går ut. Den rundade dörren glider tillbaka på plats med ett knapptryck. Det enda som saknas är det mekaniska suckandet som dörrarna i Liftarens guide till galaxen har.
 
Jag går förbi biljettautomater med touch screen, eluttag, lampor i golv och tak för att försöka välja en av de upphöjda platserna. Dörrarna piper i minst en minut efter att de stängs. ett högt, pedagogiskt pipande som inte går att missa, var än man befinner sig på tåget. Irriterande, till och med. Men det låter ju så pedagogiskt. Som om viktiga personer suttit och listat ut hur pipandet kommer att tala med mitt undermedvetna. Man kan ju inte bli irriterad då. Om bara jag förstod, då skulle jag ju förstå, eller hur? Så jag spelar med, låtsas som att jag fattar. Misstänker att alla andra gör likadant.
 
Jag klättrar upp till ett par säten, trycker in väskan på platsen längst in och sätter mig. Knäna slår i sätet framför. Suck. Ingen plats för långa människor i världen med talande toalettdörrar.
 
(Efter ett ett sånt här inlägg saknar man Tärna och adjektivlösa skrivövningar :P)

Små kullar av gräs

Skannad bild från färgfilm. Har beskurit den och tagit bort lite damm, men annars är den oredigerad. Vet inte om det här egentligen är en "bra bild". Men jag gillar den. Kanske är det på grund av de mysiga färgerna? Eller på grund av allt krypande som krävdes för att få bilden som jag ville ha den.
 
Tidsinställt inlägg.

Trädet som höll på att trilla

Jag skrev det här inlägget om Lerån, där jag berättade om marken som är i konstant rörelse. För det här trädet betyder rörelsen att det håller på att trilla över kanten. Hälften av rötterna hänger i luften, men det kunde jag inte riktigt fota utan att riskera livet. Jag ska hålla koll på det här trädet och dess öde.
 
Skannat färgnegativ, digitalt redigerat. Gjorde det svartvitt för färgerna blev ganska fula på den här bilden.
 
Tidsinställt inlägg

Hösten och dimman

Fler bilder togs samma dag som Höstbilden, som ju är min favoritbild av alla bilder jag fotat hittills. Även om de inte är lika coola som Höstbilden tyckte jag att de var värda att redigeras. Fixade dem på typ samma sätt som Höstbilden. Vet inte om det är det som är bäst för just de här bilderna, men det blev så.

Gillar nog den första bilden bäst.

Tidsinställt inlägg

 

På väg

Bilden togs precis innan jag skulle till Tärna, om jag minns rätt. På den snirkliga vägen till Härsjön.

Lovar dyrt och hederligt att jag inte fotade genom vindrutan. Höll liksom kameran ovanför bilen. Lagom läskigt. Syster höll på att få panik för hon trodde jag skulle tappa den.
 
Tidsinställt inlägg

Nyredigerat Jesus-ljus

Håller på att läsa en bok om naturfoto, och då inser jag att bilder som denna egentligen inte följer alla häftiga regler. Men jag tänker tycka om den ändå, för det är min första bild av Jesus-ljuset. Eller snarare hallelujah-ljuset, som jag ju kallade det innan jag lät mig påverkas av fotoklassen :P
 
Tidsinställt inlägg

Lerån

En bild till från området vid Lerån. Kände att jag behövde göra något annat en liten stund så jag inte blir tokig. Håller på med affisch till sago-utställning. Mitt eget bidrag till utställningen i fråga kommer sen. När jag kommit på vad jag vill göra, eller när jag ger upp om att försöka hitta en faktiskt bra idé på den korta tiden vi har kvar.

Sen kom snön

Jag och bror va ute och promenerade. På vägen ville han testa att fota:
Då fick man ju ställa upp som modell liksom. Men inget kan hindra mig från att gömma mig bakom en kamera!
Vi var på biblioteket också. Kanske det inte skulle vara jätteilla att bo i Mölndal över sommaren. Många fina böcker.
 
Resten av helgen var finfint planerad. Jag skulle göra det, det och det såklart och sen på måndag morgon skulle jag ge mig ut i skogen och fota en fantastisk bild. Inga problem. Förutom att det började snöa. Jaha. Ny bildidé behövs. Några förslag?

Frida dansaren

Fler bilder från projekt-veckorna! Jag och Frida har talat om att göra något slags gemensamt projekt med balett-tema. Med bilder och texter. Hoppas kunna besöka någon slags balett-skola, fota de som är där och fota Frida där i balett-poser liksom. Och så ska det vara texter till av både mig och Frida. Om jag får som jag vill. Vet inte riktigt vart jag ska göra av det sen. Lägga det i en liten hög? Försöka göra en bok? Ingen vet.
 
Vi påbörjade det i alla fall när hon var här. Försökte få balett-känsla i dem men jag tror vi behöver plugga lite, och få tag på ett par sånna där häftiga skor. Gillar i alla fall hur det blev:
(tidsinställt inlägg)

Hemsida på gång, nån gång

Fick reda på häromdagen att Posterous ska lägga ner, och då finns det ju ingen plats att bara lägga upp bilder på längre. Men som tur är fick jag tips (av Maja, mycket viktigt) om en bra hemsida-sida. Så innan den 30:e april hoppas jag ha fått klart en snyggare och bättre plats för mina bilder där de kan bo och ha det bra.
 
Jag gillar upplägget på sidan. Från början finns det en flik för bildgalleri, en för en blogg, en för kontakt och en för info om mig eller företaget eller vilka det nu är som har sidan. Man har möjlighet att sortera bilderna efter kategorier, och det skulle vara väldigt användbart. Det finns till och med ett nyhetsbrev som man kan prenumerera på. Läskigt, säger ja. Men om någon prenumererar på det så tänker jag skicka info om utställningar där. Det blir ju i alla fall två-tre stycken innan det här skolåret är slut. Och vem vet vad som händer i framtiden?
 
Jag ska försöka sätta mig in i hur CSS-koder fungerar. Om jag lyckas kan jag fixa och trixa med designen lite, annars låter jag den vara basic i både design och färger. Som den är nu alltså.
 
Har jag tur kommer jag in på en webbdesign-kurs i sommar. Har sökt några sådana, några fotokurser (som verkar underbara) och några andra, typ japanska och andra mediakurser. Hade jag fått bestämma hade jag läst dem allihop. 

Clownen

För ett tag sen la jag upp en bild av en märklig clown som jag ritat av. Har originalbilden på min anslagstavla, och jag gillar den liksom. Så jag ville testa att fota den också. Gjorde det med Josefin som modell. Så här blev det:
 
Jag har tyvärr inte originalbilden så att jag kan lägga upp den men lägger in den jag ritade i alla fall:
 
 

Photoshop

Idag roar vi oss med Photoshop-övningar. Det blir dramatiska bilder med blod, kråkor och till och med ett par converse. Jätteläskigt.
Tjiho! Gjort enligt den här videon.
 
Så här såg det ut från början:
Har använt massa andra bilder också, såklart.

Hämtade ut skrivmaskinen idag och jag är redan kär. Bokstäverna står inte på pappret. De är inslagna i pappret. Man känner liksom texten igenom. Innan jag visste ordet av insåg jag att jag spenderat flera timmar med att försöka skriva en kort text helt felfritt. När jag väl tittade upp från maskinen hade pappren omringat mig. De såg mig djupt i ögonen och sa: Rebecca, tänk på miljön.
 
In other news är det internationella kvinnodagen idag. Tjoho! Den smög sig på mig medan jag var upptagen med att avsluta projektveckorna. Men jag ska inte fira mer än med att bara skriva och sova.
 
Lägger upp fler av de bilder jag redigerat från projektveckorna inom kort. Kanske en på maskinen också, för att den är vacker.
 
Tjoff och godnatt.

Josefin


Färgfilter

Förutom att slänga glas i golven har jag faktiskt fått gjort lite idag. Jag har bett om att få köpa in färgfilter till skolan för att kunna ljussätta med färg i studion, så jag fick i uppdrag att testa dem lite också.
 
Här har vi rött filter på bild nummer ett. Gult filter på huvudljuset och rött/orange filter i bakgrunden på bild nummer två.
 
Jag kommer fortfarande inte överens med bildkvalitén på blogg.se. Dessutom ser bilderna olika ut på alla skärmar jag kollar på. De ser till exempel mycket ljusare ut här. Vi får se vad som händer :P
 
Det är Josefin som är modell och jag funderar lite på att kidnappa henne. Får man göra så? Bära runt sina modeller i en liten låda så att man kan plocka fram dem och fota dem närhelst man vill?

I sommar bygger jag ett hus av skärvor

 
i alla möjliga färger ska det vara, och när solen lyser igenom glaset ska hela huset lysas upp av solkatter. Träden ska växa bredvid och över taket så att mönstren rör sig inne i huset när det blåser. Det ska alltid vara lagom kallt. Det ska inte finnas en enda Mac-dator.

Lycka kan köpas och den kan smälta bort

Den här månaden har inte hunnit långt och jag har redan hunnit vara en duktig konsument. Jag har fallit för marknadsföringsknep, tagit del av erbjudanden, testat nya produkter och köpt en del gamla. Men vi alla visste redan att jag är materialistisk av mig.

Jag har upptäckt tradera och äntligen vågat köpa den där skrivmaskinen jag velat ha i flera år. En vacker blå reseskrivmaskin i standardmodell som det ska vara ganska lätt att hitta band till. Nu bara vill jag att den ska vara här redan imorgon så att jag kan skriva en hel roman. Kanske skriver jag berättelsen om hur sparsam jag ska vara från och med nu?
 
Jaja, jag ville i alla fall dela med mig av min köpta lycka.
 
Nästa vecka står bildredigering på schemat. Ett par fotograferingar till, men annars ska jag klistra fast mig vid datorn för att hinna få klart så många bilder som möjligt. Sen är projekttiden över för denna gången. Lovar att lägga upp minst några bilder. Men tills dess tänkte jag lägga upp mitt livs första HDR-bild. Den kanske inte är den coolaste av HDR-bilder (och till dess försvar togs den genom ett köksfönster) men eftersom snön nästan är borta nu gör den mig lycklig.
 
 
Jag kan dock erkänna att jag längtar lite efter sommarens fotomöjligheter. Häftigare HDR-bilder och många fler bilder med IR filtret. Sen vill jag fota mer på förra årets idé som det inte blev så mycket av. Jag letar efter de perfekta sommarbilderna i svartvitt eftersom grönt bara påminner mig om gräs. Gräs är egentligen inte snällt. Nu vet ni.

RSS 2.0